Máte
otázku?

Mám právo na finančnú náhradu úrazu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Mám právo na finančnú náhradu úrazu?

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Zúčastnil som sa podujatia s názvom Májovica, ktoré organizovala študentská nezávislá organizácia. Tá zaštiťovala stavanie mája, v rámci ktorého sa postarala o nosenie a montáž stromu. Starostlivosť pri práci však bola nedostatočná. Počas stavby sa uvoľnilo istiace lano, rebrík neboli v danej chvíli správne zaisťované a strom padol nekontrolovane na zem. Táto nehoda mohla mať tragické následky, našťastie však skončila len mojím pomliaždeným členkom, ktorý si vyžiadal zásah zdravotníkov a ošetrenie v sanitke. Chcem sa Vás preto opýtať, či mám právo žiadať od tejto organizácie náhradu škody za môj úraz, ktorý sa mi na tomto podujatí stal. Ďakujem.

Odpoveď: Mám právo na finančnú náhradu úrazu?

Dobrý deň . Vašej otázke uvádzame nasledovné:

Povinnosť predchádzať vzniku škody

Všeobecnou povinnosťou každého je v súlade s § 415 zákona č. 40/1964 Zb., Občianskeho zákonníka počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.

 

V súlade s rozhodnutím Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 4M Cdo 23/2008 sa pod pojmom škoda v zmysle ustanovenia § 442 ods. 1 Obč. zákonníka sa rozumie ujma, ktorá nastala v majetkovej sfére poškodeného a je objektívne vyjadriteľná všeobecným ekvivalentom, t.j. peniazmi, a je teda napraviteľná poskytnutím majetkového plnenia, predovšetkým poskytnutím peňazí, ak nedochádza k naturálnej reštitúcii.

 

Náhrada škody, ak má plniť reparačnú (reštitučnú) funkciu, má zabezpečiť poškodenému plnú kompenzáciu spôsobenej ujmy, nie však viac.

 

Zodpovednosť za škodu

V zmysle § 420 ods. 1 Občianskeho zákonníka ,,každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.“

 

§ 420 ods. 2 Občianskeho zákonníka, že ,,škoda je spôsobená právnickou osobou alebo fyzickou osobou, keď bola spôsobená pri ich činnosti tými, ktorých na túto činnosť použili“.

 

Tieto osoby samy za škodu takto spôsobenú podľa tohto zákona nezodpovedajú; ich zodpovednosť podľa pracovnoprávnych predpisov nie je tým dotknutá.

 

Zavinenie poškodeného

Zároveň si dovoľujeme upozorniť na § 441 Občianskeho zákonníka, ktorý rieši spoluzodpovednosť poškodeného v nasledovnom znení: ,,Ak bola škoda spôsobená aj zavinením poškodeného, znáša škodu pomerne; ak bola škoda spôsobená výlučne jeho zavinením, znáša ju sám.“

 

Z uvedeného vyplýva, že pri určovaní výšky náhrady škody súd vezme do úvahy aj skutočnosť, či ste Vy ako poškodený mohli udalosti zakladajúcej nárok na náhradu škody nejakým spôsobom predísť.

 

Spôsob a rozsah náhrady škody

V súlade s 442 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že sa uhrádza skutočná škoda a to, čo poškodenému ušlo (ušlý zisk).

 

Ušlým ziskom s v zmysle rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 4Cdo 319/2008 rozumie ujma spočívajúca v tom, že u poškodeného nedošlo v dôsledku škodnej udalosti k rozmnoženiu majetkových hodnôt, hoci sa to s ohľadom na pravidelný beh vecí dalo očakávať.

 

Ušlý zisk sa neprejavuje zmenšením majetku poškodeného (úbytkom aktív, ako je to u skutočnej škody), ale stratou očakávaného prínosu (výnosu).

 

Nestačí pritom iba pravdepodobnosť rozmnoženia majetku, lebo musí byť naisto postavené, že pri pravidelnom behu vecí (nebyť protiprávneho konania škodcu alebo škodnej udalosti) mohol poškodený dôvodne očakávať zväčšenie svojho majetku, ku ktorému nedošlo práve v dôsledku konania škodcu (škodnej udalosti).

 

Podľa § 444 Občianskeho zákonníka sa pri škode na zdraví jednorazove odškodňujú bolesti poškodeného a sťaženie jeho spoločenského uplatnenia.

 

Strata na zárobku

V zmysle § 445 Občianskeho zákonníka sa strata na zárobku, ku ktorej došlo pri škode na zdraví, uhradzuje peňažným dôchodkom; pritom sa vychádza z priemerného zárobku poškodeného, ktorý pred poškodením dosahoval.

 

Následne § 446 Občianskeho zákonníka upravuje, že náhrada za stratu na zárobku počas pracovnej neschopnosti poškodeného sa posúdi a suma tejto náhrady sa určí rovnako ako úrazový príplatok podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.

 

Náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti poškodeného alebo pri invalidite sa v zmysle § 447 Občianskeho zákonníka posúdi a suma tejto náhrady sa určí rovnako ako suma úrazovej renty podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.

 

Náhrada za stratu na dôchodku podľa § 447a Občianskeho zákonníka patrí v sume rovnajúcej sa rozdielu medzi výškou dôchodku, na ktorý poškodenému vznikol nárok, a výškou dôchodku, na ktorý by mu vznikol nárok, ak by do priemerného mesačného zárobku, z ktorého bol vymeraný dôchodok, bola zahrnutá náhrada za stratu na zárobku po skončení práceneschopnosti, ktorú fyzická osoba poberala v období rozhodnom pre vymeranie dôchodku.

 

Zároveň má poškodený v súlade s § 447b Občianskeho zákonníka nárok na jednorazové vyrovnanie, ktoré sa posúdi, a suma jednorazového vyrovnania sa určí podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.Ďalší nárok priznáva poškodenému Občiansky zákonník v § 449 ods. 1, ktorý stanovuje, že pri škode na zdraví sa uhradzujú aj účelné náklady spojené s liečením.

 

V zmysle § 449 ods. 3 Občianseho zákonníka sa náklady liečenia uhradzujú tomu, kto ich vynaložil.

§ 449a Občianskeho zákonníka stanovuje možnosť odškodniť vyššie uvedené nároky vyplývajúce z § 445 až 449 Občianskeho zákonníka, ktoré ešte len vzniknú, jednorazovo na základe písomnej dohody o ich úplnom a konečnom vyporiadaní medzi oprávneným a povinným.

 

Zníženie náhrady

Zároveň si dovoľujeme upozorniť na § 450 Občianskeho zákonníka, ktorý z dôvodov hodných osobitného zreteľa oprávňuje súd, aby náhradu škody primerane znížil. Vezme pritom zreteľ najmä na to, ako ku škode došlo, ako aj na osobné a majetkové pomery fyzickej osoby, ktorá ju spôsobila; prihliadne pritom aj na pomery fyzickej osoby, ktorá bola poškodená. Zníženie nemožno vykonať, ak ide o škodu spôsobenú úmyselne. Nakoľko predpokladáme, že študentská organizácia, ktorá podujatie organizovala, je neziskovou organizáciou, existuje možnosť, že súd by na to svojom rozhodnutí prihliadal.

 

V prípade, ak sa rozhodnete  žalovať organizáciu na náhradu škody svoj nárok musíte riadne odôvodniť a preukázať. Odporúčam Vám obrátiť sa na advokáta, ktorý Vám pomôže pri spisovaní žaloby a následne aj v súdnom konaní. Pred samotným konaním odporúčam oboznámiť organizáciu o tom, že si budete uplatňovať náhradu škody a z akého právneho titulu. Máte tiež právo urovnať celú vec mimosúdne či už prostredníctvom advokáta, alebo mediátora. 

 

Trápi vás "Mám právo na finančnú náhradu úrazu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám právo na finančnú náhradu úrazu? (Občianske právo)

Ďakujem za promptnú odpoveď. Ešte by som Vás poprosil o radu, ako má postupovať môj brat, ktorý je stále v ružinovskej nemocnici a čaká na operáciu. Pri nehode nebola prítomná polícia. Záchranku volali pracovníci organizátora akcie. Treba udalosť oznámiť na polícii? Máme riešiť vec cez právnika? Môžete môjho brata zastupovať alebo nám poradiť iných kolegov právnikov? Ďakujem.

Odpoveď: Mám právo na finančnú náhradu úrazu?

(odpoveď odoslaná: 24.05.2017)

Dobrý deň, určite oznámte skutok na polícii. Nemusíte to riešiť cez právnika ale v trestnom konaní (ak bude prebiehať) je potrebné, aby si brat správne uplatnil náhradu škody. Keby ste mali problém s celým konaním, napíšte mi, pomôžeme Vám.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mám právo na finančnú náhradu úrazu? (Občianske právo)

Môj brat sa zranil 7. mája pri Eurovea. Večer kráčal a zakopol o prekážku. Bola to vidlica vysokozdvižného vozíka, ktorá bola neoznačená a bola umiestnená vodorovne tesne nad úrovňou chodníka. Vozík patril organizátorom behu (Wings for Life, v rámci celosvetovej akcie firmy Red Bull), ktorý sa tam v ten deň konal. Bratovi sa pod vidlicu dostala noha a už nezabránil pádu, v dôsledku ktorého mu noha v členku zlomila trikrát. Teraz je v nemocnici a už štyri dni čaká na komplikovanú operáciu. Nasledovať bude aj dlhá rekonvalescencia. Bol nútený odmietnuť plánovanú prácu a bude mať výpadok príjmu. Je možné žalovať vinníka, vrátane náhrady spôsobenej škody? Ďakujem vopred.

Odpoveď: Mám právo na finančnú náhradu úrazu?

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň, podľa zákona každý je povinný počínať si tak, aby predchádzal vzniku škodám. Organizátor podujatia v povinný zabezpečiť svoje veci tak, aby nedošlo k zraneniu.

Do určitej miery sa pozerá aj na spoluzavinenie poškodeného, ak tejto škode mohol zabrániť čo i len čiastočne, rozsah náhrady škody sa znižuje podľa miery zavinenia.

Váš brat bude môcť žiadať náhradu škody za spôsobenú bolesť, prípadne náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia, prípadne i iné nároky.

Podmienkou bude, aby vedel preukázať, kde sa mu stala škoda, a že za túto škodu zodpovedá organizátor uvedeného podujatia. Musí vedieť nazov zodpovedného subjektu, aby vedel u koho si má uplatniť náhradu škody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám právo na finančnú náhradu úrazu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.