Máte
otázku?

Nechce sa vysťahovať po predaji domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Nechce sa vysťahovať po predaji domu

Dobrý deň. Zakúpil som dom. V zmluve je uvedené, že sa má vystťahovať do 31.12.2016. Peniaze už dostal, no zatiaľ si nenašiel nové bývanie a nemá sa kam vystťahovať. Chce tam ešte bývať asi tak jeden až dva mesiace, no mne to veľmi nevyhovuje, pretože dom je v hroznom stave a chcel by som začať s rekonštrukciou. Ako ho mám dostať z domu čo najskôr? Ďakujem.

Odpoveď: Nechce sa vysťahovať po predaji domu

Dobrý deň,

pokiaľ ste sa v zmluve dohodli na termíne vysťahovania a dotyčný sa nevysťahuje, porušuje tým kúpnu zmluvu a aj zákon, nakoľko bude užívať Vašu vec bez právneho dôvodu. Ak ste v zmluve mali dojednanú sankciu za porušenie zmluvy (napr. zmluvnú pokutu) môžete ju použiť. Odporúčam však nájsť nejaký kompromis. Ak sa Vám nepodarí dohodnúť, môžete podať na súd žalobu na vypratanie nehnuteľnosti. Neodporúčam vypratávať dotyčného svojpomocne.

Trápi vás "Nechce sa vysťahovať po predaji domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nechce sa vysťahovať po predaji domu (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu vec. Ak predám svoj dom 1. 8. 2018, do koľkých dní sa musím vysťahovať? Predaj sa uskutoční v ten deň a platba bude realizovaná hotovosťou na bankový účet. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nechce sa vysťahovať po predaji domu

(odpoveď odoslaná: 18.07.2018)

Dobrý deň. Predaj domu (nehnuteľnosti) možno označiť ako určitý proces, ktorý nie je zavŕšený podpisom zmluvy a úhradou kúpnej ceny. Vlastnícke právo totiž pri prevode nehnuteľnosti prechádza na nadobúdateľa až povolením vkladu.

V zásade závisí na zmluvných stranách, ako si upravia termín vysťahovania pôvodného vlastníka a odovzdania nehnuteľnosti novému vlastníkovi. Pri určovaní tohto termínu je potrebné zohľadniť situáciu oboch zmluvných strán, a síce najmä to, či sa má pôvodný vlastník kam presťahovať a odkedy nový vlastník potrebuje vstúpiť do užívania nadobúdanej nehnuteľnosti.

S ohľadom na uvedené skutočnosti Vám odporúčam, aby ste sa pri predaji Vášho domu s kupujúcim dohodli na konkrétnom termíne, dokedy sa máte z domu vysťahovať a odovzdať ho novému majiteľovi. Tento termín môžete dohodnúť napríklad ku dňu podpisu zmluvy, ku dňu povolenia vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, prípade do určitej doby od povolenia vkladu alebo inak.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nechce sa vysťahovať po predaji domu (Občianske právo)

Ďakujem Vám veľmi pekne za rýchlu odpoveď. Moja doplňujúca otázka znie: Môžeme hlasovať aj bez účasti brata, ktorý má podiel 1/10? Viem, že keď mu oznámime túto skutočnosť, pravdepodobne to bude ignorovať. Ďakujem.

Odpoveď: Nechce sa vysťahovať po predaji domu

(odpoveď odoslaná: 24.05.2017)

Dobrý deň, áno, môžete hlasovať aj bez neho, ale musíte neskôr vedieť preukázať, že mal možnosť hlasovať (t.j vedel o termíne hlasovania a mal možnosť sa ho zúčastniť).


Podotázka: Nechce sa vysťahovať po predaji domu (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Chcem sa spýtať, či máme nejakú nádej na vysťahovanie brata z rodičovského domu, ak máme preukázateľne dokázané, že ničí náš majetok. Podiel na vlastníctve je nasledovný: ja mám 1/10, mama 6/10, brat 1/10, ďalší brat tiež 1/10. Všetci so mňou súhlasia, čo predstavuje 9/10 vlastníckeho podielu. Brat, ktorý ničí rodinný dom, má 1/10 a odmieta sa vysťahovať. Rodinný dom je v súčasnosti v dezolátnom stave, čo je výsledkom jeho činnosti. Mama dom po otcovej smrti zrenovovala a hradila všetky náklady. Potom sa doň brat nasťahoval a znehodnotil ho. Teraz je v dezolátnom stave. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nechce sa vysťahovať po predaji domu

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň, pokiaľ brat devastuje rodinný dom a má iba 1/10 podiel na rodinnom dome, potom je možné žiadať to, aby sa z domu vysťahoval.

Nemôžete ho však len tak vyhodiť, celý postup je komplikovanejší. Najskôr musíte zvolať všetkých spoluvlastníkov na hlasovanie, umožniť aj jemu, aby hlasoval o užívaní nehnuteľnosti. Následne na hlasovaní rozhodnúť tak, že on nebude túto nehnuteľnosť užívať. Potom podať návrh na súd na to, aby sa z nehnuteľnosti vysťahoval.

Veľký pozor si dajte, aby bolo všetko po právnej stránke v poriadku, pretože súd môže Vašu žalobu zamietnuť, ak urobíte chybu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nechce sa vysťahovať po predaji domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.