POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poradiť, akým spôsobom je možné napadnúť dohodu o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov a určiť jej neplatnosť? Uvedení manželia sa rozviedli a majetok rozdelili po vznesení obvinenia voči spomínanému pánovi, ktorý mi spôsobil finančnú škodu veľkého rozsahu. Mám podozrenie, že ich rozvod bol účelový, pretože všetok majetok preniesli na bývalú manželku a teraz je od neho ťažké vymáhať moje pohľadávky. Budem vďačná za odbornú radu. Ďakujem a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Dobrý deň, každý právny úkon, ktorým sa snaží dlžník ukrátiť svojho veriteľa na uspokojení svojej pohľadávky je možné podľa ustanovenia § 42a a nasl. OZ odporovať. V prípade úspechu v súdnom konaní zostane tento právny úkon dlžníka síce platný, ale voči Vám bude neúčinný. Tzn. že budete môcť svoju pohľadávku vymáhať aj z majetku, ktorého sa zbavil dohodou o vyporiadaní BSM. Tým by výrazne vzrástli Vaše šance na úspešné vymoženie Vašej pohľadávky. Súdna prax v takýchto prípadoch zaujala dokonca také stanovisko, že dohoda o vyporiadaní BSM, ktorým jeden z manželov nadobudne aktíva z BSM a druhý pasíva z BSM (prípadne nič) obchádza ustanovenie § 150 OZ a z toho dôvodu je v zmysle ustanovenia § 39 OZ absolútne neplatným právnym úkonom. Vzhľadom na to, že ste uviedli, že Vám Váš dlžník spôsobil škodu veľkého rozsahu, odporúčam Vám kontaktovať advokáta a podniknúť právne kroky vedúce k úspešnému vymoženiu Vašej pohľadávky. V prípade, že máte záujem o poskytnutie právnej pomoci vo Vašej veci, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Trápi vás "Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, či je možné, aby jeden z bývalých manželov po istom čase požadoval zrušenie dohody o rozdelení majetku a žiadal o rozdelenie majetku na polovicu prostredníctvom súdneho rozhodnutia? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

(odpoveď odoslaná: 21.07.2021)

Dobrý deň,
vylúčené to nie je. Ak napríklad bolo v dohode upravené právo na odstúpenie od zmluvy v prípade porušenia určitých ustanovení a povinností, ak môže od zmluvy odstúpiť, a tým pádom sa dohoda ruší od počiatku. V takom prípade však nemusí podať na súd žalobu, lebo automaticky sa uplatní tzv. zákonná domnienka vyporiadania a nehnuteľnosti budú zapísané ako 1/2 a 1/2


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Som rozvedený už 7 rokov. S bývalým manželom sme bývalý spoločný majetok (BSM) vysporiadali dohodou, ktorú podpísal vlastnoručne u notára. Rodinný dom po vysporiadaní prešiel do výlučného vlastníctva mne - list vlastníctva je na mne v plnom rozsahu (1/1). V súčasnosti chce bývalý manžel túto dohodu napadnúť. Je to možné?

Odpoveď: Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

(odpoveď odoslaná: 25.06.2021)

Dobrý deň,
čisto teoreticky to nie je vylúčené. Úspech takého konania však bude závisieť od toho z akého dôvodu chce túto dohodu napadnúť. Ak by sa jednalo o absolútnu neplatnosť, tú môže napadnúť kedykoľvek. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie neplatnosti dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.